Ouders vinden dat scholen meer aandacht moeten besteden aan financiƫle opvoeding.

Ongeveer de helft van de Belgen vindt dat ze op school onvoldoende geleerd hebben over financiële zaken. En ruim twee derde vindt dat scholen meer inspanningen moeten doen om kinderen de basisbeginselen van financieel beheer bij te brengen.

Dat staat in het Consumer Payment Report van betalingsverwerker Intrum Justitia, waarvoor 1.012 consumenten ondervraagd zijn. Verreweg de meeste ouders (83 procent) proberen zelf hun kinderen te leren omgaan met geld, maar tegelijk vindt meer dan een derde dat ook de scholen een verantwoordelijkheid hebben op dit gebied.

Uit de enquête blijkt ook dat veel ouders bereid zijn hun kinderen op financieel vlak de helpende hand toe te steken. Vier op de tien gaat ervan uit dat er financiële tussenkomst nodig is als de kinderen alleen gaan wonen, en een kwart denkt dat geldgebrek kinderen ervan weerhoudt om, als ze dat willen, alleen te gaan wonen. Eén op de vijf zegt ook zelf opnieuw bij de ouders te zijn gaan wonen wegens de financiële situatie.

Intrum Justitia vergelijkt kennis over financieel beheer met kennis over veilig verkeer. ‘Niemand wil dat jongeren zich op een onverantwoorde manier in het verkeer begeven. Dat levert immers gevaarlijke toestanden op. Waar we ons veel minder van bewust zijn, is dat een gebrek aan basiskennis over geldzaken minstens even gevaarlijk is. Wie zijn financiële zaakjes niet op orde heeft, loopt een reëel risico op zware problemen’, zegt directeur Guy Colpaert van Intrum Justitia België in een persbericht. ‘Ouders rekenen er dan ook op dat onze scholen voortaan budgetbewuste jongeren de maatschappij insturen’.

Uit de enquête blijkt ook dat vier op de tien ondervraagden geen onverwachte uitgave van duizend euro zou kunnen doen zonder geld te lenen. Iets meer dan de helft slaagt er niet in om elke maand geld opzij te zetten. Wie dat wel doet, spaart maandelijks gemiddeld 387 euro. Dat geld belandt meestal op een spaarrekening. Een kleine minderheid koopt er aandelen voor. De meest genoemde bestemmingen voor het spaargeld zijn onverwachte uitgaven en pensioen.
BRON DE STANDAARD