Vik@

Onze-Lieve-Vrouwe instituut van Poperinge

VIK@ werd ontwikkeld door twee leraars uit het Onze-Lieve-Vrouwe instituut van Poperinge en is een variante op eerder ontwikkelde WEB.

VIK@ past integraal in de leerplannen van Handel en Handel-Talen, binnen het vak Integrale Projecten in 7 Kantooradministratie en gegevensbeheer.
 Met VIK@ runnen De leerlingen administratief een bedrijfje met een fictieve goederenstroom. Het verschil met bijvoorbeeld de mini-onderneming is dat er niet meer wordt gewerkt met echte artikelen en met echt geld. De leerlingen hoeven zich dus niet meer druk te maken over het verpakken van de goederen, het organiseren van een magazijn, het bepalen van een verkoopprijs …

VIK@ speelt voor hen klant, leverancier en bank waarbij er wordt gewerkt met een fictieve voorraad. Het gevolg hiervan is dat er per les veel meer documenten circuleren.

Er komen wekelijks grote bestellingen binnen en de oefenfirma vult ook wekelijks de voorraad aan door zelf bestellingen te plaatsen. Op die manier leren ze hoe inkomende en uitgaande bestelbons, leveringsbons, vervoerdocumenten, facturen en rekeninguittreksels in een bedrijf verwerkt worden. De leerlingen leren de voorraad nauwkeurig bijhouden en oordelen wat er moet worden bijbesteld. Daarvoor werken ze elk in een andere afdeling. Er werkt iemand in de verkoopdienst, de aankoopdienst, de receptie, voorraadbeheer, magazijn, facturering en de boekhouding. Regelmatig wordt doorgeschoven zodat iedereen op het einde van het schooljaar in zoveel mogelijk afdelingen heeft gewerkt. Tijdens deze lessen wordt de kantoorklas omgebouwd tot een heus kantoor: elke afdeling heeft haar eigen brievenbakjes, computer en klassement. Op die manier worden de lessen Integrale Opdrachten echte DOE-lessen.

 De kostprijs van VIK@ bedraagt één BPT-uur – dit wil zeggen dat de school één lesuur „betaalt aan het Onze-Lieve-Vrouwe instituut. Hiermee kunnen beide leraars u een gans jaar ondersteunen in de werking van het virtueel kantoor.
 Presentatie hier (PowerPoint presentatie 28 april 2010 3 MB)

affiche (pdf 300kb)

meer info sabine.deneve@vsop.be of lauriane.laheye@vsop.be

Contactpersoon: 
Sabine De Neve
Uw stem: Geen Gemiddelde: 5 (1 stem)